Αρχική Τελευταία Νέα Πρόταση Αβέρωφ για φιλοξενία Ουκρανών σε κυπριακές οικογένειες έναντι αμοιβής

Πρόταση Αβέρωφ για φιλοξενία Ουκρανών σε κυπριακές οικογένειες έναντι αμοιβής

Πρόταση στον Υπουργό Εσωτερικών, την οποία θα καταθέσει και στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε οι Ουκρανοί πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε κυπριακές οικογένειες.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση με θέμα το μεταναστευτικό που πραγματοποίησε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών, είπεε πως αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί πρόσφυγες φιλοξενούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ξενοδοχεία με το κόστος να ανέρχεται στα 100 ευρώ το δωμάτιο την ημέρα.  

Εισήγηση του, είπε, είναι όπως μελετήσει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να βγάλει ένα πρόγραμμα που Ουκρανοί να φιλοξενούνται σε κυπριακές οικογένειες με τα λεφτά να πηγαίνουν ως οικονομική στήριξη κυπριακών νοικοκυριών. «Θα ναι πιο ζεστή και η φιλοξενία, δήλωσε, ενώ θα έχουν και ένα καλό εισόδημα και έμμεση οικονομική στήριξη.

«Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και κυπριακές οικογένειες που έχουν ανάγκη από έξτρα εισόδημα και από την άλλη δίνουμε και φιλοξενία στους Ουκρανούς σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις», κατέληξε ο κ. Αβέρωφ. 

Από πλευράς του ο Υπουργός ανέφερε πως η «προσπάθεια μας θα συνεχιστεί όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και τον περιορισμό των εισροών». Ο κ. Νουρής, έκλεισε τον κύκλο επαφών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ενημέρωσή τους σε σχέση με το μεταναστευτικό. Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία του κόμματος, είπε ότι απηύθυνε έκκληση στον ΔΗΣΥ, όπως και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να στηρίξουν την προσπάθεια προκειμένου να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της Βουλής των Αντιπροσώπων για ενίσχυση των δυνατοτήτων.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του Υπουργείου Εσωτερικών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε και να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί με κάθε λεπτομέρεια για το θέμα της μετανάστευσης, αλλά βεβαίως να γίνουν και κοινωνοί τόσο των προβλημάτων όσο και των τρόπων διαχείρισης που προκρίνονται εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών γι’ αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Πρόσθετα, είπε, ενημέρωσε για το θέμα του Ουκρανικού που επίσης ανάγεται στη σφαίρα του μεταναστευτικού. Εξήγησε ότι «έχουμε να κάνουμε εδώ με μία συγκεκριμένη κατηγορία προσφύγων και βεβαίως ενός εξόχως ανθρωπιστικού θέματος».

Ενημέρωσε εξάλλου ο Υπουργός τους εκπροσώπους του ΔΗΣΥ ότι μέχρι σήμερα έχουν αιτηθεί 6000 περίπου Ουκρανοί προστασία στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους η Δημοκρατία παρέχει περίθαλψη και στήριξη στους ανθρώπους αυτούς.

Σημείωσε ότι το τεράστιο πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση ιεραρχείται πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών. Αδιάλειπτα συνεχίζουν οι καθημερνές ροές, τόνισε ο κ. Νουρής και είπε ότι «ψες είχαμε άλλες 111 ροές από την πράσινη γραμμή, όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα και όλοι βεβαίως προερχόμενοι από την Τουρκία». Επανέλαβε ότι η Τουρκία «με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, αποδεδειγμένα, εργαλειοποεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και τροφοδοτεί συστηματικά, κυρίως με Αφρικανούς, το τελευταίο οκτάμηνο, την Κυπριακή Δημοκρατία με αυτούς τους ανθρώπους».

«Είναι ξεκάθαρο και επιβαλλόμενο ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός των ροών», υπογράμμισε ο Υπουργός.

«Έχουμε ανακοινώσει και έχουμε πει τις προθέσεις μας επί τούτου, όπως επίσης και το γεγονός ότι προσπαθούμε με όσα μέσα έχουμε, είτε με τις επιμέρους συμφωνίες είτε με τους μηχανισμούς μέσω του FRONTEX, να επιχειρούμε να προχωρούμε σε μια σειρά επιστροφών για να μειώνουμε τον συνολικό αριθμό», είπε.

Ανάφερε ότι «ήδη παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα θέματα των επιστροφών, έχουμε κατορθώσει να επιστρέψουμε μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε 890 για φέτος παράτυπους μετανάστες».

«Ένας αριθμός που συγκριτικά με το μέγεθος και κατ’ αναλογία πληθυσμού θεωρείται  πάρα πολύ υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτός ο αριθμός πόρρω απέχει από τις 5500 νεοαφιχθέντες, που αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούν ένα πρόσθετο βάρος», πρόσθεσε.

«Ως εκ τούτου η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί και όσον αφορά τη διαχείριση και όσον αφορά τον περιορισμό των εισροών και έχω ζητήσει από τον Δημοκρατικό Συναγερμό όπως και από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα τη στήριξή τους και στις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, γιατί θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ενισχύσουμε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα μας», είπε ο κ. Νουρής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε τον Υπουργό  για την ενημέρωση. Το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης κινδυνεύει, όπως είπε, να γίνει όσο σοβαρό όσο και το εθνικό πρόβλημα. Οι αριθμοί που έχει παραθέσει ο Υπουργός, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι σε τέτοιο επίπεδο υψηλοί που πρέπει να ανησυχήσουν όλους.

 «Είμαστε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή τη θέση. Άλλο όμως είναι να σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλο κάποιοι να καταχρώνται αυτού του σεβασμού για να γίνονται οικονομικό βάρος, να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, να αυξάνεται η εγκληματικότητα και να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης της χώρας», ανάφερε.

Σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ στηρίζει τις ενέργειες της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε χώρες υποδοχές όπως η Κύπρος.

Υποστήριξε δε ότι χρειάζεται η Ευρώπη να κάνει εκ μέρους όλων των κρατών μελών, συμφωνία για τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών.